Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
....Η ικανότητα μπορεί να σε πάει στην κορυφή, αλλά μόνο ο χαρακτήρας μπορεί να σε κρατήσει εκεί πάνω....

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

ΝΕΡΟ...ΤΟ ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Tο νερό είναι ζωή !!
Ο ρόλος του
Μερικές από τις λειτουργίες στις οποίες παίζει καθοριστικό ρόλο,είναι η αποβολή τοξινών από τα ζωτικά μας όργανα,η μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και η ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας.Στον αντίποδα η έλλειψη  νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση-διαταραχή η οποία εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός δεν έχει επαρκή αποθέματα νερού,με συνέπεια να μη μπορεί το σώμα να επιτελέσει φυσιολογικά τις λειτουργίες του.

Πόσα υγρά χρειαζόμαστε όμως;
Kάθε άνθρωπος πρέπει να προσαρμόζει τις ανάγκες του σε υγρά ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής του δραστηριότητας,το κλίμα στο τόπο κατοικίας και την κατάσταση της υγείας του,ενώ ειδικά στις γυναίκες ρόλο παίζει η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα;
Aν και η ερώτηση είναι απλή,η απάντηση της δεν είναι και εύκολη,διότι οι ανάγκες σε νερό που έχει ο κάθε άνθρωπος,εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες-μεταξύ αυτών είναι και η κατάσταση της υγείας και του πόσο δραστήριος είναι.Όπως εξηγούν οι ειδικοί.το νερό αποτελεί το κύριο συστατικό του σωματικού μας βάρους.Συνεπώς η ομαλή λειτουργία κάθε οργάνου,ιστού και συστήματος εξαρτάται από το νερό.

                                                                            Περιβάλλον


Ο ζεστός και υγρός καιρός μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση,για την οποία απαιτείται αυξημένη κατανάλωση υγρών.Επιπλέον ο ζεσταμένος αέρας στους κλειστούς χώρους το χειμώνα μπορεί να προκαλέσει απώλεια υγρασίας από το δέρμα,ενώ σε υψόμετρο άνω των 2.500 μέτρων ίσως υπάρξει αυξημένη διούρηση και ταχεία αναπνοή,δηλαδή μεγαλύτερη αποβολή νερού.Όλες αυτές οι συνθήκες χρειάζονται αυξημένη κατανάλωση υγρών.

Το νερό είναι απαραίτητο για πάρα πολλές λειτουργίες του σώματος,καθώς σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού εξαρτώνται από αυτό:
. Υγραίνει ιστούς,όπως αυτοί στο στόμα,στα μάτια και τη μύτη.
.Προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς
.Συμβάλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας
.Συμβάλει στη διάλυση των ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών,ώστε να απορροφώνται καλύτερα                                        .Ρυθμίζει την σωματική θερμοκρασία.
.Ενυδατώνει τις αρθρώσεις.
.Διευκολύνει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος,συμβάλοντας στην αποβολή των άχρηστων υποπροϊόντων του μεταβολισμού.
.Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα

Η  υπερβολικά έντονη άσκηση,η έντονη εφίδρωση,ο εμετός και η διάρροια αποτελούν συνήθεις αιτίες αφυδάτωσης,η οποία μπορεί και να  αποδειχθεί επικίνδυνη κυρίως για τα μωρά και τους ηλικιωμένους.

Συμπτώματα:
.Ήπια έως έντονη δίψα
.Κόπωση
.Πονοκέφαλος
.Ξηρό στόμα
.Περιορισμένη ή ανύπαρκτη διούρηση
.Μυϊκή αδυναμία
.Ζάλη
.Ίλιγγος

Πρόληψη:
.Nα πίνετε ένα ποτήρι νερό με κάθε γεύμα και μεταξύ δύο γευμάτων
.Να πίνετε νερό πριν,στην διάρκεια και μετά την άσκηση
.Στις κοινωνικές εκδηλώσεις να πίνετε ανθρακούχο νερό αντί για αλκοόλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου